پس از مراسم خواستگاری دو طرف با هم بیشتر آشنا شده، سور و سات بله برون و جشن و غیره بر پا و دوران نامزدی آغازمی شود ، بسیاری از عروس دامادها در این دوران نهایت عشق و محبت را به هم ابراز می کنند اماگاهی مشاهده میشود که مدتی پس از نامزدی روابط شیرین و عاشقانه افراد رو به تنزل رفته، خشونت عادی میشود. آنچه زمانی زیبا و جذاب بود به تدریج رنگ میبازد و در یک جمله زندگی شیرینمان، ملالانگیز میشود. افراد باید برای جلوگیری از بروز این روند گه گاه به یکدیگر رضایتهای جدید (تقویت دوسویه) بدهند.
اما تقویت دو سویه و دو طرفه چیست؟ تقویت دوسویه به این معناست که هر یک از طرفین ازدواج، کارها و فعالیتهایی را که فرد مقابل میپسندد و دوست دارد بیشتر انجام دهد. کارهای سادهای چون نوازش کردن، هدیه دادن، ابراز محبت و... که قادرند به سرعت ناملایمات روی هم انباشت شده در دوران طولانی گذشته را برطرف سازند.
درست است که این اقدامات به ظاهر سادهتر از آن میرسند که بتوان اسم یک اقدام درمانی را روی آنها گذاشت، اما باید توجه داشت که کاملاً موثرند.
این تقویت دو سویه پنج خاصیت دارد:
1. تولید همکاری میکند. به عبارت دیگر زن و مرد به کمک یکدیگر برای رسیدن به پیشرفت و بهبودی در زندگی تلاش میکنند.
2. این روش به سرعت موثر واقع شده و بر شادی و رضایت طرفین از زندگی میافزاید. همچنین باعث افزایش توجه و تعهد افراد نیز میشود.
3. باعث ایجاد حس داشتن کنترل کافی بر روابط در زن و مرد شده و در نتیجه بر اطمینان خاطر آنان میافزاید.
4. ساده بوده و نیازی به یاد گرفتن مهارتهای جدید ندارد.
5. صحنه زندگی را برای تغییرات بعدی مهیا میسازد.
در کل تغییر دو نوع روش می تواند در زندگی زناشویی معجزه کند: حذف رفتارهای ناخوشایند و افزایش رفتارهای خوشایند.
روش دوم یعنی افزایش رفتارهای خوشایند سادهتر و موثر تر است. معمولاً همه افراد با راحتی بیشتری میتوانند کارهای مورد علاقه همسرشان را بیشتر انجام دهند در حالی که متوقف ساختن کارهایی که مورد علاقه همسرشان نیست به سادگی قابل انجام نیست.
افراد برای انجام این مهارت و موفقیت در آن تقریبا به 5 هفته تلاش نیاز دارند.
هفته اول: تهیه فهرست رفتارهایی که باعث خشنودی می شود
به این نکته فکر کنید که چه اقداماتی همسرتان را راضی میکند و بعد آن را در کاغذی که در تمام طول هفته همراهتان است یادداشت نمایید. در این راستا اصلاً به سراغ مواردی چون کارهایی که قبلاً باعث ایجاد تعارض جدی شدهاند، کارهایی که مستلزم هزینههای سنگن یا تلاشهای بیش از اندازهاند و... نروید. بلکه به کارهای ساده و به خصوص کارهایی که مورد علاقه خودتان نیز هست توجه کنید.
پس از یادداشت حداقل 10 کار مورد علاقه فرد مقابلتان به کارها امتیاز بدهید.
هفته دوم: رفتارهای خشنود کننده را فعال کنید
چهار یا پنج اقدام از فهرست تهیه شدهتان که اولاً دارای امتیاز بالایی هستند، ثانیاً شما به انجام دادن آن راغب هستید و ثالثاً اموریاند که اخیراً انجام ندادهاید، انتخاب کنید. سپس در این هفته همه روزه دست کم روزی یکی از این اقدامات را برای همسرتان انجام دهید. ولی فعلاً همسرتان را در جریان اموری که در لیست یادداشت کرده و حتی اموری که انتخاب کردهاید قرار ندهید. در پایان هفته دوم درباره رفتارهای خوشایند یکدیگر نظر بدهید و بگویید که از کدام رفتار بیشتر خوشتان آمده است. این امر شما را در ادامه مسیر و شناسایی دقیق رفتارهای مورد علاقه همسرتان یاری میرساند.
هفته سوم: متقاضی رفتارهای خوشایند شوید
در شروع این هفته هر کدام از شما باید از همسرتان تقاضا کنید که سه رفتار خوشایند مطابق میل شما را از فهرستی که تهیه کردهاید انتخاب کرده و انجام دهند. البته در این راستا توجه به برخی نکات مهم است:
- رفتارهای مورد نظر باید از فهرستی که فرد تهیه کرده انتخاب شوند یا به رفتارهای فهرست او نزدیک باشند. اگر هم فرد مایل به انجام آن کار نبود، رفتار دیگری از فهرست انتخاب شود.
- رفتارها را به صورت جزئی و کاملاً مشخص به فرد مقابل بیان کنید.
- مراقب باشید که خواستههایتان لحن سرزنشآمیز نگیرد.
هفته چهارم: تبادل قرارداد
اکنون شما به رفتارهای خشنود کنندهای مجهیزید که هر دو از دریافت آنها راضی هستید. فهرستی به شکل یک قرارداد میان خود و همسرتان تهیه ببینید و در آن توضیح دهید که چه خواهید کرد و این کار را چگونه و در چه زمانی انجام خواهید داد. در شروع بهتر است قراردادتان را به دو یا سه رفتار مهم محدود نمایید. سپس قرارداد را در جایی قرار دهید که بتوانید آن را به راحتی بینید تا توافقی که کردهاید فراموشتان نشود. پس از یک هفته درباره این قرارداد با همسرتان گفتگو کنید و در صورت تمایل اقلامی را به آن اضافه کنید.
مثلاً: من بهنام از این به بعد برای سالگرد تولد یا ازدواجمان هدیه تهیه میکنم و....
من زهرا از عطر مورد علاقه همسرم استفاده میکنم و...
شيريني نامزدي را حفظ کنيد
هفته پنجم: رفتارهای خشنود کننده مشترک
حال پس از چند هفته باید به سراغ رفتارهای خشنود کننده مشترک بروید. در این مرحله باید رفتارهایی انجام شود که هم شما و هم همسرتان را راضی میکنند. این اقدام مهمترین بخش تقویت دوسویه است زیرا در این بخش به جای اینکه براییکدیگر کاری کنید، به اتفاق هم کاری انجام میدهید. در اینمرحله زن و مرد فعالیتهای احتمالی مورد نظر خود را روی برگههای جداگانه نوشته و بعد دو فهرست را در قالب یک مجموعه ارائه میدهند. در تهیه فهرست نهایی به فعالیتهایی چون کارهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید اما حالا مدتهاست که انها را انجام نمیدهید. مثل اسب سواری یا کارهایی که قبلاً انجام ندادهاید ولی هردو مایل به انجام آنها هستید، توجه نمایید. از اقداماتی که اخیراً انجام دادهاید و نتیجه مطلوب نگرفتهاید اجتناب کنید.